Stedin: merknaam voor bedrijf

achtergrond
ENECO Netbeheer is een zelfstandige onderneming binnen de ENECO Groep en is voor 100% eigendom van ENECO Holding NV. ENECO Netbeheer heeft de bij wet geregelde taak om gas- en elektriciteitsnetten aan te leggen en te onderhouden en op een doelmatige wijze te zorgen voor het transport van elektriciteit en gas, inclusief de bijbehorende administratie en de verantwoordelijkheid voor veiligheid en betrouwbaarheid. Vanwege de WON (Wet Onafhankelijk Netbeheer) zal ENECO Netbeheer in de toekomst volledig onafhankelijk worden van het commerciële onderdeel van ENECO Energie. Eneco Netbeheer heeft de ambitie om in 2013 een zelfstandig en onafhankelijk opererende onderneming te zijn met een uitstekende reputatie, die in het Randstedelijke gebied toonaangevend is in het beheer, de werking en de ontwikkeling van transportnetten voor de levering van energie.

opdracht
ENECO Netbeheer heeft Globrands gevraagd om een krachtige Nederlandse naam te creëren voor de netbeheerder, die uiting geeft aan de belofte aan de klant – degelijk vakmanschap, betrokkenheid bij de samenleving, transparant en proactief, flexibel en vooral deskundig. Ook belangrijk was dat de nieuwe naam de Rotterdamse, ‘hands-on’ mentaliteit weerspiegelt: “Geen woorden, maar daden”.

resultaat
Uit verschillende sessies kwam naar voren dat ‘beweging’ en ‘metropool’ twee belangrijke thema’s zijn. De naam ‘Stedin’ is dan ook gebaseerd op de woorden ‘stedelijk’ en ‘dynamiek’. De naam heeft een mooie, stevige, Nederlandse klank en is een anagram van het woord ‘dienst’. Aan het beeldmerk is nog de extensie .net toegevoegd om duidelijk te maken dat het beheer van transportnetten de kernactiviteit is. Het logo dat ook op ‘stedelijke dynamiek’ is gebaseerd is ontwikkeld door designbureau Koeweiden Postma.

Globrands ontwikkelde tevens de naam Joulz, voor het nieuwe onafhankelijke infrastructuurbedrijf dat uit Eneco is voortgekomen.