Yuniku: wereldwijde merknaam voor 3D op maat gemaakte brillen

Het Japanse bedrijf Hoya is één van ’s werelds grootste producenten van high end brillenglazen en optische lenzen voor ’IT gerelateerde toepassingen en medische instrumenten. Het maakt deel uit van de Forbes Global 2000 Leading Companies. Voor een nieuw, revolutionair brillenconcept vroeg Hoya aan Globrands om hiervoor een internationale merknaam te bedenken.

De naming challenge: techniek = fashion

Naast de state-of-the-art 3D print technologie die gebruikt wordt om de bril op maat te maken, wat zorgt voor optische precisie en draagcomfort, heeft Hoya door de samenwerking met internationaal bekende montuurontwerpers een heel eigentijds product weten te ontwikkelen. De exclusieve selectie montuurontwerpen, kleuren en afwerkingen, aangevuld met kwalitatief hoogwaardige, op maat geslepen glazen zorgen voor een unieke, one-of-a-kind bril. Een uniek concept van Hoya en dit mocht de naam dan ook zeker uitdragen.

Opdracht: ontwikkel een frisse, out-of-the-box, internationale naam die een mix is van persoonlijkheid, uniciteit, design, fashion en technologie. De naam vertegenwoordigt het gehele concept van gezichts scanner, software, glazen en 3D geprinte monturen.

Ondanks de revolutionaire technologie en slimme algoritmen die achter het systeem zitten, was de wens om de naam niet te technisch te maken, maar vooral de nadruk te leggen op de persoonlijke stijl om het tot een gewild item te maken. Een naam die nieuwsgierig maakt en karakter heeft.

Waarom Yuniku Yuniku heet

De naam Yuniku is afgeleid van het Japanse woord voor ‘uniek’. Door het woord op de fonetische, Westerse manier te spellen is er een knipoog gemaakt naar de Japanse roots van Hoya. Het staat voor dynamisch, intuïtief en innovatief; voor enig in zijn soort. Daarmee is een associatie ontstaan met state of the art technologie en wordt er een link gelegd naar de jarenlange ervaring van Hoya met het maken van hoogwaardige producten.

De naam refereert uiteraard aan de one-of-a-kind maatwerkbrillen, maar ook aan iedere unieke persoonlijkheid, a ‘unique you’. Ieder gezicht is anders en verdient een op maat gemaakte bril.

Sylvia van den Donker, Brand Manager HOYA Vision Care: “Het was geen gemakkelijke opdracht, maar we werken al een aantal jaren met Globrands samen en hadden er het volste vertrouwen in dat we tot een unaniem besluit zouden komen. We zijn heel trots op dit revolutionaire concept en heel erg blij met de gekozen merknaam, die alles in zich heeft om dit product tot een succes te maken!”

Yuniku in het kort

Standaard monturen en glazen kunnen slechts tot op zekere hoogte aangepast worden aan de persoonlijke kenmerken van de brildrager. Het montuur en de pasvorm zijn een vast gegeven en de glasparameters moeten daaraan aangepast worden om de best mogelijke zichtervaring te bieden. Hoya ontwikkelde daarentegen een revolutionaire ‘vision-centric’ aanpak waarbij optimaal zicht centraal staat.

De gezichtskenmerken van de drager worden vastgesteld met een scan en zijn visuele behoeften worden geregistreerd. Geavanceerde software berekent dan de ideale positie van de glazen in verhouding tot de ogen en ontwerpt het montuur op basis van die unieke parameters. 3D printen maakt het mogelijk om het montuur verder aan de visuele, esthetische en comfortwensen van de brildrager aan te passen. Het resultaat is een optimale zichtervaring en pasvorm; een innovatie in de optiek industrie.

Voor meer informatie: www.yuniku.com