Ruimte die je raakt: slogan en strategie voor Radio Kootwijk

Het voormalige zendstation Radio Kootwijk, dat midden in het Veluwe natuurgebied ligt, zocht na jaren van leegstand een nieuwe bestemming.
Van de vele gegadigden kreeg Staatsbosbeheer die verantwoordelijkheid, omdat deze als enige de nadruk legde op de bijzondere ruimte in de natuur waarvan het unieke zendgebouw een harmonieus onderdeel uitmaakt.

Globrands naming & strategy adviseerde bij het kiezen van dit onderscheidende perspectief en formuleerde, toen het gebied eenmaal eigendom van Staatsbosbeheer was geworden, een nieuwe positionering, slogan en uitgangspunten voor verdere communicatie.

Radio Kootwijk richt zich op het bedrijfsleven en op wandelaars als een gebied dat intrigeert en nieuwe ontwikkelingen laat plaatsvinden. De bedoeling is om de gebouwen en hun omgeving zo puur en contrastrijk mogelijk te houden. Het terrein is er voor iedereen, maar de natuur dicteert de regels.

De slogan die Globrands ontwikkelde is: “Radio Kootwijk – ruimte die je raakt.”

Het zendcomplex werd in de jaren ‘20 gebouwd om telefoonverkeer tot stand te brengen tussen Nederland en Indië. Destijds was dat een ongeëvenaarde technologische prestatie, maar deze werd vrijwel direct achterhaald door de komst van korte-golfstations. Het majestueuze lange-golfgebouw is dus nauwelijks functioneel geweest.

Wat bleef was een groots, intrigerend bouwwerk in een lege, ongerepte omgeving. Ruimte die je raakt.