Essent: merknaam voor energiebedrijf

Een onderscheidende en vernieuwende merknaam, maar tegelijk betrouwbaar en van alle tijden.

Essent levert gas, elektriciteit, warmte en energiediensten aan consumenten en bedrijven.

Essent is een associatieve naam die ontwikkeld werd vanwege de essentiële plaats van de dienstverlening in het dagelijks leven van de afnemers, maar ook om de associatie met het engelse woord ‘essence’, wat ‘brandstrof’ betekent.

Dat de naam tegelijk vernieuwend en tijdloos moest klinken, vloeide voort uit de dynamiek van een net vrijgegeven markt, in combinatie met de vereiste vertrouwdheid en betrouwbaarheid van de geleverde nutsvoorzieningen. Daarnaast was bruikbaarheid van de naam in Duitsland en België een criterium.

graphessentweb10

achtergrond
In 1999 fuseerden de provinciale energiemaatschappijen PNEM, Mega en Edon tot de grootste ‘multi utility’ van Nederland, met een zeer stevige positie in zowel energie, milieu als kabelactiviteiten. Op ieder van deze gebieden opereerden verschillende bedrijven, die in de markt geen overkoepelende merknaam hanteerden.

andere opdrachten voor Essent
Na de naam Essent zelf heeft Globrands een groot aantal namen ontwikkeld voor proposities van verschillende onderdelen van Essent. Voorbeelden zijn Domestiq Services (beveiliging), de serviceorganisatie Inhome, het spaarprogramma Spaarwatt, verschillende product- en dienstnamen, zoals Essent RekenAssistent en de volledige naamstructuur van zowel Essent als @Home.
Inmiddels heeft Essent haar identiteit veranderd van een multi-utility onderneming tot een energie-onderneming, waarbij afwijkende activiteiten, zoals @Home zijn afgestoten.

Gineke van Don, manager Corporate Identity:

“Voor Essent heeft Globrands bij herhaling bewezen naast de naam “Essent” ook voor een heldere structuur en tools voor merkenportfoliobeheer te kunnen zorgen, associatieve merknamen te kunnen ontwikkelen en te kunnen voorzien in concrete, effectieve naamgeving zoals bij bijvoorbeeld KeuzeTarieven.”