Betreden Op Eigen Risico: naam voor jeugdprogramma van KRO-NCRV

“Ben jij er klaar voor? Om datgene wat jij altijd al wilde doen van jouw bucketlist te strepen? Dat kan! Maar een portie lef zal je nodig hebben, je weet namelijk nooit wat Daan en Tim voor jou in petto hebben. Chaos en ultieme wensen die in vervulling gaan, maar owee als het mis gaat…”

bruisend team van creatieve tv-makers wil structuur bij het vinden van een naam

November 2017, bij KRO-NCRV is een team druk bezig met de ontwikkeling van een geheel nieuw kinderprogramma. Wensen, bucketlist, chaos, verwacht alles wat onverwacht is – en dit voor kinderen in de leeftijd 11 – 15 jaar.

Er zijn al talloze ideeën, en ook naamideeën. Maar nog geen naam waar iedereen tevreden over is. Hoe vind je zo’n naam en hoe zorg je dat deze zeer gevarieerde doelgroep zich ook aangesproken voelt?

Globrands is gevraagd om het proces dat tot deze naam moet leiden te begeleiden en te sturen. Dit doen we door middel van een workshop die wij de NameStorm noemen. Zo’n NameStorm leidt tot een shortlist van naamkandidaten. Die checken we op inhoudelijke en juridische bezwaren en daarna kiest de opdrachtgever een favoriet.

openingsvraag: Wat zoeken kinderen van 11 – 15 in dit tv-programma?

Onze NameStorm is maar voor minder dan de helft een brainstorm. Minstens zo belangrijk is het gesprek dat eraan voorafgaat. Dan gaat het over vragen als: waarom moet deze show er komen? Wie moeten er gaan er kijken en waarom zouden zij dit ook daadwerkelijk doen? Antwoorden op deze vragen geven de positionering aan: de plaats die deze show zal innemen tussen alle andere tv-programma’s. Ideeën en alle mogelijke onderwerpen omtrent de inhoud van de show pingpongen over de vergadertafel.

vijf vertrekpunten

Al snel wordt duidelijk dat de toekomstige naam veel moet kunnen overbrengen: plezier, chaos, avontuur, risico’s, spanning – het mag best ruig en wild zijn. Een beetje meer Checkpoint en een beetje minder Telekids dus. En dit zal niet alleen voor de naam gelden maar voor de hele look and feel van het programma.

We kiezen vijf vertrekpunten voor naamcreatie: “op hun bek”, “meedoen”, “wens”, “onverwacht” en “lachen”.

divergeren <> convergeren

Neem de post-it “meedoen”. Welke associaties of tegenstellingen kun je hierop loslaten? Iedereen begint te pennen en te plakken waardoor er tientallen plakkers aan de muur komen met teksten als: “er bij horen”, “geen zin!” of “iedereen”. Vrij letterlijke associaties die raken aan het why van dit programma. We merken dat een activerend zinnetje of kreet al snel interessantere ideeën oplevert dan een enkel woord. En ideeën zijn eerder te kinderachtig dan te wild. Als we dat weten, kan iedereen gericht de naamcreatieronde in.

een winnaar is leuk, maar wie verliest is leuker

Door nóg een stap verder te gaan in associaties, symbolen, bestaande en verzonnen uitspraken werken we toe naar ruim honderd naamopties. Opties die soms op de lachspieren werken, vragen oproepen, soms een heel verhaal in huis hebben, een beetje ruig, een beetje wild. Hoe vinden we de juiste balans hierin?

Terwijl we de shortlist selecteren, komt steeds meer vast te staan wat het essentiële kenmerk van dit programma zal zijn: het is leuk is om iemand te zien winnen, maar iemand glorieus te zien verliezen is pas de echte traktatie. Daarmee komen we tot een lijst die bestaat uit: Van Willestein, Bus Van Links!, Bucket Bro’s, en Betreden Op Eigen Risico.

Deze lijst wordt gecheckt op inhoudelijke en merkenrechtelijke geschiktheid. Al snel is duidelijk dat Betreden Op Eigen Risico geen juridische problemen oplevert en precies de lading dekt: spanning, avontuur, wensen – maar je weet nooit wat je te wachten staat!

En dan nu een filmpje.