Batavus Zonar: merkarchitectuur en merknaam voor product

Batavus brengt meer structuur in het productenportfolio door het aanbod preciezer af te stemmen op relevante doelgroepsegmenten. Daarnaast wil het fietsenmerk, dat bekend staat als solide, betrouwbaar en degelijk, zich verder gaan onderscheiden en moderniseren.

Om dat te realiseren ontwikkelt Batavus verschillende concepten, die elk met een doelgroep zijn verbonden.

Één daarvan, de sportieve fiets voor liefhebbers, is modern vormgegeven en dankzij verschillende extra’s geschikt voor langere afstanden.

opdracht

Globrands wordt gevraagd een naam te ontwikkelen voor dit concept, die aansluit bij de taal en belevingswereld van zijn doelgroep. De naam moet onderscheidend zijn op de markt en merkenrechtelijk te beschermen.

De opdracht maakt deel uit van een serie, die bij elkaar een merkarchitectuuropdracht vormt (zie onderwerp ‘strategie’). De andere fietsen in deze serie zijn de Batavus CNCTD., Batavus Razer en Batavus Dinsdag geworden.

resultaat

De naam Zonar roept associaties op met de woorden ‘sonar’ en ‘zone’. Hij klinkt technisch geavanceerd en vertelt dat hij goed is voor lange afstanden.

Fiets Awards 2015 heeft de Zonar uitgeroepen tot fiets van het jaar, en schrijft er dit over:

“Elke dag even op fietsvakantie naar je werk! Dat is de boodschap van de Zonar. Eindelijk is er een sportieve fiets die geschikt is voor alle recreatieve ritten, maar ook voor dagelijks gebruik. Het lage gewicht van de fiets zorgt voor een extra strak en sportief stuurgedrag.”