Wat is een slogan?

Een slogan is een merkverhaal, verpakt in een handvol woorden. Gekoppeld aan de merknaam geeft een slogan extra diepte aan de merkpositionering. Het geeft het merk inhoud en zet de centrale boodschap of merkbelofte kracht bij.

Slogan maken: identiteit of actie?

De slogan van een merk of bedrijf kan verschillende doeleinden hebben. Voordat je begint met het maken van een slogan is het belangrijk om te bedenken wat je met de slogan wil uitdragen of bewerkstelligen. Hiervoor zijn verschillende invalshoeken mogelijk.

Sommige slogans zetten aan tot nadenken. Een goed voorbeeld hiervan is de slogan ‘Hoe groot wil jij worden?’ van Calvé Pindakaas. Zulke slogans zie je voornamelijk in campagnes. Andere slogans laten je niet alleen nadenken, maar zetten ook aan tot actie. Voorbeelden hiervan zijn “Retteketet naar Beter Bed” en “4 uur cup-a-soup: dat zouden meer mensen moeten doen!”

Je kunt er ook voor kiezen om je merknaam op te nemen in de slogan. Op deze manier voorkom je dat mensen wel de slogan herkennen, maar de merknaam erachter niet, zoals bij “Even Apeldoorn bellen” bijvoorbeeld aan de hand is.

Voorbeelden van bekende slogans met een merknaam zijn:

“Echt HEMA”, ”mmmm van Mora”, of “Een beetje van jezelf en een beetje van Maggi.”

Mogelijkheden bij het maken van een slogan

Voordat je begint te denken aan een slogan, is het van belang dat de merkideniteit en merkpositionering scherp staan. Vanuit hier kan bepaald worden welke aspecten van de merkidentiteit op welke wijze gecommuniceerd worden. Door een duidelijke positioneringsstrategie te volgen, wordt het hele verhaal van het merk duidelijk overgebracht.

Laat jezelf zien met een slogan

Een slogan maken is één, maar de slogan verspreiden is een tweede. Een goede slogan is dé perfecte manier om in slechts een paar woorden aan de buitenwereld duidelijk te maken waar je als merk of bedrijf voor staat. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen jouw slogan zien, kun je deze toevoegen aan websites, e-mails, visitekaartjes, reclames en andere bedrijfsgerelateerde producten. Zo laat je in een paar woorden aan een groot publiek zien waar jouw merk voor staat. Bij het maken van de slogan is het dus ook belangrijk om rekening te houden met het feit of deze qua lengte en stijl past bij de rest van de uitingen.

Hoe kan ik een sterke slogan maken?

Met een slogan kun je veel verschillende kanten op. Toch is er een aantal basisingrediënten waar een écht sterke slogan altijd aan zal voldoen. Een sterke slogan:

  • bevat niet meer dan een handvol woorden
  • vertegenwoordigt de merknaam op een inhoudelijke én creatieve manier
  • sluit aan bij de huidige positionering en merkidentiteit van het merk
  • wordt bedacht vanuit een van tevoren bedachte invalshoek

Merknamen spelen een belangrijke rol in het creëren van de merkarchitectuur. Met goede naamgeving kunnen merken elkaar versterken. Bijvoorbeeld met passende, beschrijvende naamgeving op productniveau en naamgeving die meer emotie en karakter communiceert als het over een productrange gaat. Met de juiste naam of namen ben je in staat om in één klap de samenhang of verschillen tussen meerdere (sub)merken aan te duiden.

Voorbeelden

&Meer; haal meer uit je bankzaken

naam, categorienamen en slogan voor klantprogramma

Bekijk de volledige case