Wat is een merkverhaal?

Een merkverhaal (ook wel BrandStory of corporate story genoemd) vertelt waarom een merk er is, wat het doet en hoe het dat doet. Het is gericht aan elk publiek voor wie het merk relevant kan zijn en vertelt de toegevoegde waarde.

Waarom een merkverhaal?

Een merk staat of valt met een goed verhaal. Ga maar na: zonder verhaal blijft een merk iets abstracts, een lege huls. Een BrandStory geeft invulling, betekenis en vormt de kern.

Wat doet een merkverhaal?

Een BrandStory blijft energie en richting geven aan het merk. Richting aan design, communicatie, campagnes en nieuwe proposities. Maar een BrandStory ondersteunt ook in het maken van beleidskeuzes. Op een goed verhaal kun je altijd terugvallen. Én geeft je onderbouwing voor nieuwe stappen.

Een BrandStory komt voort uit de positionering van een merk. Voor het bepalen van de merkpositionering passen wij in een interactieve workshop onze BrandDefiner toe.

Een krachtig merkverhaal:

 • omschrijft de positionering van het nieuwe merk gebaseerd op eerder vastgestelde positionering statements
 • zet relevante merkelementen (kernwaarden, belofte, essentie, etc.) in de context en laat de verhoudingen tot elkaar zien
 • geeft richting voor design, communicatie, campagnes, propositieontwikkeling en beleidskeuzes
 • ondersteunt in- en externe lancering van de nieuwe merknaam

Een BrandStory van Globrands:

 • Inspireert
  Het is één ding om ‘inspireren’ te zeggen; het daadwerkelijk doen is iets anders. Een goed merkverhaal roept sympathie op voor de drijfveren van een merk, brengt emotionele verbondenheid en zet aan tot actie.

 

 • Gaat over een tegenstelling die opgelost gaat worden
  Wat maakt een verhaal, ‘een goed verhaal’? Spanning, een beetje wrijving, interessante non-logica in de vorm van een subtiele tegenstelling. Dat maakt het interessant, anders-dan-anders en zorgt voor emotionele lading. Ons doel is om nieuwe merken op een niet-technische, invoelbare manier te verwoorden. De tegenstelling is meteen ook onze opvatting van de veel voorkomende marketingtermen ‘visie’, ‘brand insight’ en ‘the why’.

 

 • Sluit nauw aan bij de merkpositionering
  Een merk is sterker naarmate het consistenter is. De kernwaarden tonen we door ze herkenbaar en invoelbaar te verwoorden in een toon die past bij de merkpersoonlijkheid. Unique selling points (of merkvoordelen) verwoorden wij als de activiteiten waarmee het merk als beste op de markt de tegenstelling kan oplossen.

Klantcase: Levvel
BrandStory en naam voor specialistische jeugdhulporganisatie
Bekijk de volledige case