De Thalys had een eigen naam nodig, want het mocht niet ‘zomaar’ een trein zijn. Thalys is een naam met een sterke Franse klank, maar internationaal wel goed uitspreekbaar.
Hij doet denken aan ‘talisman’, de Franse lelie en de kust waarlangs het traject ligt: Thalasse. Verder kan een naam als Thalys gemakkelijk aan waarden als dynamiek en snelheid worden gekoppeld.
De trein werd in de eerste helft van de jaren ’90 van de vorige eeuw door veel zakenreizigers als een tweederangs vervoermiddel gezien. 63 procent van het verkeer naar Parijs ging per auto en slechts 24 procent met de trein, terwijl vooral vanuit Nederland en Duitsland steeds meer naar Parijs werd gevlogen. Daar moest wat aan gedaan worden.
reisconcept
In 1995 sloegen de Franse (SNCF), Belgische (NMBS), Nederlandse (NS) en Duitse spoorwegen (DB) de handen ineen, in Westrail International, met als doel het netwerk te verbeteren en Europa te verbinden. Bovendien wilden zij het imago van de trein grondig veranderen door een reisconcept aan te bieden dat sneller, aangenamer, comfortabeler en toegankelijker was voor iedereen in de vier deelnemende landen. Na een Europese aanbesteding werden Globrands voor de naamgeving en Total Identity voor de vormgeving ingeschakeld.
Naast de uitgangspunten snel, aangenaam, comfort en toegankelijk (convivialité was het sleutelwoord) werd een naampositionering vastgesteld rond de kernwoorden Frans (de SNCF leidde het project), dynamisch, vrouwelijk, zakelijk, bereikbare luxe en vernieuwend. Uiteraard moesten alle merkenrechtelijke en linguïstische randvoorwaarden onder controle zijn.
allure
Het resultaat, het Thalys merkconcept, is verrassend en eigenzinnig in vele opzichten en getuigt van lef. De introductie op 2 juni 1996 kreeg dan ook veel aandacht. Internationaal treinreizen kreeg weer allure, in 2001 was het aandeel van de trein al 48 procent tegenover 45 procent van de auto en de Thalys werd een veel aangehaalde marketing case.
Inmiddels is Westrail uitgegroeid tot Railteam, waarin Europa’s belangrijkste hogesnelheidsoperators zoals NS Hispeed deelnemen.
Fyra
Globrands ontwikkelde ook de naam Fyra.