Geldmaat: nieuwe naam voor geldautomaten van ING, ABN AMRO en Rabobank

VBAT: positionering & merkidentiteit
Globrands: naamgeving

Er wordt steeds minder betaald met contant geld. Hierdoor neemt het gebruik van geldautomaten af. Om contant geld voor iedereen beschikbaar te houden, werken ABN AMRO, ING en Rabobank samen met Geldservice Nederland aan een efficiënter, bankonafhankelijk netwerk van geldautomaten.  Zo blijft contant geld op lange termijn voor iedereen beschikbaar, bereikbaar, betaalbaar en veilig. Vanaf 2019 maken de geldautomaten van de drie banken langzaamaan plaats voor de automaten van Geldmaat. Deze automaten worden gelijkmatiger over Nederland verspreid zodat iedereen gemakkelijk geld kan blijven opnemen en storten.

Waarom heet Geldmaat Geldmaat?

Herkenbaar, vertrouwd en iconisch

Veel mensen nemen contant geld op omdat zij concreet willen beschikken over hun eigen geld. Het is daarom van belang dat je dit kan doen op een vertrouwde manier bij een betrouwbare geldautomaat. De nieuwe automaat moet een icoon worden in het Nederlandse straatbeeld, vergelijkbaar met de oranje straatbrievenbus van PostNL. De geldautomaten hebben echter niet één afzendermerk zoals PostNL. Daarom is een eigen merkidentiteit nodig, zodat mensen de automaten kunnen herkennen en vertrouwen. Daarnaast moet duidelijk zijn dat dit geen nieuwe bank is. Het is een geldautomaat waarbij je terecht kan om contant geld op te nemen van je eigen bankrekening. Iedereen blijft namelijk klant bij zijn eigen bank.  Daarom is er gekozen voor begrijpelijk taal: een naam die de categorie-aanduiding zou kunnen worden en in principe geschikt zou zijn als woordenboekterm. Gedurende het proces zijn ook veel naamalternatieven overwogen die een alternatieve strategie representeren. Zo is bijvoorbeeld niet gekozen voor een internationale naam, omdat Geldmaat er nadrukkelijk is voor de Nederlanders. Een meer associatieve naam past ook niet bij de dienstbare taak die Geldservice Nederland op zich heeft genomen om de klanten van de Nederlandse grootbanken service te verlenen.

Een naam voor alle Nederlanders

Als we op zoek gaan naar een naam die duidelijk maakt wat het product is dan is het aantal opties beperkt. Wist je dat pinnen iets anders is dan geld opnemen? Pinnen betekent betalen met je pinpas, ook voor dingen die je in de winkel koopt. ‘Pin’ was dus bij voorbaat uitgesloten. En een beschrijvende naam is niet altijd te beschermen. Om een naam als woordmerk te registreren moet hij onderscheidend zijn voor wat er wordt aangeboden. Een bakker mag de naam Bakker niet als enige claimen. Ook zijn bij beschrijvende namen de domeinen vaak niet beschikbaar.

Geldmaat maakt duidelijk waar je moet zijn om geld op te nemen. Ondersteund door het gele design van VBAT is een nieuw iconisch merk geïntroduceerd in de Nederlandse straten. Geldmaat is als woordmerk geregistreerd in het Benelux merkenregister en de relevante domeinnamen zijn voor Geldservice Nederland geregistreerd.

Heeft u ook een vraag op het gebied van naamgeving? Neem contact met ons op door te bellen op 020 623 8 555 of te mailen naar info@globrands.com.