Flippo’s: merknaam voor product

Globrands ontwikkelde de naam Flippo in opdracht van Smiths (nu Lay’s) en FHV/BBDO. Kern, Habbema & Yap maakten de succesvolle introductiecampagne. De Flippo’s veroverden Nederland en werden het grootste spaarsucces ooit.

het verhaal

Het begon allemaal in 1927 toen de Haleakala Dairy in Maui, Hawaii, een nieuw merk vruchtensap op de markt bracht. Als dop had ieder flesje een rond kartonnen plaatje.Ondanks de zonneschijn, de prachtige stranden en zoveel gratis kokosnoten als je maar wilde, waren het moeilijke jaren in Hawaii. De grote recessie betekende vele duizenden ontslagen en geen geld meer voor speelgoed, zodat de kinderen zelf iets moesten bedenken.

Toen een van hen met een dop van het vruchtensap speelde en hem opgooide, deed er meteen een ander mee en begonnen zij die doppen te sparen. Een nieuw spel was geboren, volledig bedacht door de kinderen zelf. Deze doppen werden al snel POGs genoemd, naar de ingrediënten Passion fruit, Orange en Guava. De kinderen tekenden er poppetjes en andere afbeeldingen op en maakten speciale versies zoals de kinis -Hawaiiaans voor koning- die een grotere waarde had en bestond uit 3 op elkaar geplakte POGs.

Het werd een hype die na enkele jaren uitdoofde, tot een lerares, Blossom Galbiso, zich het speeltje herinnerde dat zij als kind in de 30er jaren speelde en besloot dat ook aan de kinderen uit haar klasje te leren. Die vonden het prachtig, vertelden het aan vriendjes aan andere scholen en de geschiedenis herhaalde zich: heel Hawaii speelde weer met POGs en de rage werd groter dan ooit en er wordt gezegd dat de Hawaiiaanse kinderen in 1992 ieder gemiddeld 1.700 POGs hadden. Toeristen namen de POGs mee en in 1993 sprongen ze over naar Amerika waar de commercie zich er pas goed op stortte. Eerst in Californië, waarna staat voor staat werd veroverd en uiteindelijk heel Amerika met POGs speelde.

Er werden nationale wedstrijden georganiseerd en al snel kwamen er allerlei varianten van uiteenlopende fabrikanten op de markt om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Begin 1995 kwamen ze ook naar Europa, als eerste in Engeland waar ze door Walkers (chips) onder de naam Tazos bij de chipszakjes werden gevoegd. Kort daarop volgde Walkers’ Nederlandse dochterbedrijf Smiths met een eigen variant.

De naam werd Flippo.