In 4 stappen naar de juiste merknaam

Het bedenken van een nieuwe merknaam is niet alleen een spannend, maar vooral heel leuk proces. De merknaam is immers het startpunt van hoe jij jouw product, dienst of bedrijf aan de buitenwereld wilt laten zien en is daarom de kern van al je communicatie. Het bouwen van je merk start met het bedenken van een doeltreffende naam die bovendien voor lange tijd meegaat. Maar hoe bedenk je zo’n merknaam en waar moet die aan voldoen? Wij helpen je in een aantal stappen door het creatieve proces naar de beste merknaam.

Stap 1: woorden en zinnen om de naam op te baseren

Het aanbod

Allereerst is het goed om te bedenken wat je je klant aan gaat bieden. Gaat het om een specifieke dienst of product of juist een hele reeks aan diensten of producten? In sommige gevallen hebben het aanbod en de merknaam ogenschijnlijk weinig met elkaar te maken. Zo kent iedereen “Peugeot” van hun auto’s, maar wist je dat het ook pepermolens zijn? Yamaha zijn “piano’s”, maar ook “motorfietsen”. Beide merken zijn overigens ontstaan vanuit familienamen.

Kleinere bedrijven hebben meestal een specifieker aanbod. Sommige bedrijven bieden alleen verzekeringen aan, andere kinderkleding, belastingadvies, speelgoed, evenementen voor gehandicapten, huidproducten enzovoort.

Doelgroepen: Voor wie?

Bij het bedenken van een merknaam is het ook belangrijk om je doelgroep goed voor ogen te hebben: voor wie is het product of de dienst eigenlijk bestemd? Is de doelgroep bijvoorbeeld jong/oud, man/vrouw, nationaal/internationaal of is hier geen duidelijk onderscheid in te maken? Doelgroepen kunnen erg verschillend zijn, bijvoorbeeld in hoeveel ze te besteden hebben, interesses, werkgebied, behoeften enzovoort. Misschien kun je zelfs een kopersprofiel maken.

Functionele voordelen

Probeer nu te bedenken welke functionele voordelen jouw merk je klanten gaat bieden, liefst meer of beter dan die van de concurrent. Dit kunnen talloze uiteenlopende voordelen zijn. Van een lage prijs of gebruiksgemak tot snelheid van leveren of duurzaamheid van de gebruikte materialen zijn daar voorbeelden van. Ook dat zijn weer handvatten om te gebruiken in het bedenken van jouw merknaam.

Emotionele voordelen

Een merk biedt niet alleen functionele, maar ook emotionele voordelen. Welke emoties hoop je dat het merk gaat oproepen bij de doelgroep? Moet de doelgroep vrolijk worden van jouw merk, trots, zorgeloos of wil je juist een bepaald vertrouwen bewerkstelligen? Wanneer twee producten of diensten qua aanbod vrijwel identiek zijn, kan juist de emotionele factor een grote rol spelen in de keuzes die de doelgroep maakt.

Stap 2: de naam bedenken

Wanneer je een lange lijst aan doelgroepen, voordelen en andere relevante woorden en zinnen hebt opgesteld, is het tijd voor de volgende stap: de naam bedenken! In deze stap laat je je creatieve geest de vrije loop en schrijf je alles op wat er ook maar in je opkomt. Onthoud hierbij: niets is ‘fout’; alles wat je op dit moment verzint, kan van waarde zijn voor de uiteindelijk te bedenken merknaam. Kwantiteit is op dit moment dus nog belangrijker dan kwaliteit – dat verschil komt later wel. Probeer te spelen met taal, maak korte namen of juist heel lange, verzin serieuze namen, maar juist ook minder serieuze; in deze fase van het denkproces kan alles nog.

Zodra je het overzicht met verschillende namen hebt opgesteld, is het tijd om de kritische bril op te zetten. Loop alle namen langs en bedenk hierbij waarom de naam wel of juist niet geschikt is. Zie je de naam echt voor je? Onderscheidt de naam zich van de rest van de merknamen? Is dit een naam die de tand des tijds zal doorstaan? Het zijn stuk voor stuk vragen die je jezelf kunt stellen in het beoordelen van de verschillende namen. Vind je een bepaalde naam bij nader inzien toch niet geschikt, maar heeft het wel ‘iets’? Ga er dan op door om te kijken of je een variant op de naam kunt bedenken.

Ga door met de bovenstaande stappen tot het moment dat je zo’n 10-15 namen overhoudt. Is er al een bepaalde lijn te ontdekken in de namen die je geschikt acht? Dan kun je je steeds specifieker op een bepaald soort naam met een bepaalde inhoud of eigenschap gaan richten.

Stap 3: de naamkeuze, het onderzoek en de registratie

In stap 3 ga je uit de lijst van de 10 tot 15 bedachte namen een keuze maken. Voordat je dit kunt doen is wat onderzoek nodig dat zal meespelen in het maken van je definitieve keuze.

Onderzoek: de omgeving

Het onderzoek naar de door jou bedachte merknamen begint bij de omgeving. Leuk dat jij enthousiast wordt van die namen, maar hoe denken anderen hier eigenlijk over? Om dit te ontdekken leg je de namen voor aan verschillende mensen in je omgeving en vraag je eerst welke spontane associaties zij bij deze namen hebben, gevolgd door de passendheid van de namen bij jouw plannen.     Op deze manier krijg je goede informatie over hoe er van buitenaf tegen de mogelijke merknamen aan wordt gekeken.

Onderzoek: merkenrechtelijk

Een merknaam bedenken is één, maar het eigendom van die merknaam claimen is een tweede. Het is dan ook belangrijk om merk- en eventueel handelsnaam-rechtelijk onderzoek te doen, om er zeker van te zijn dat de nieuwe naam geen inbreuk pleegt op het merk- of handelsnaamrecht van een ander. Bestaat de kans dat er verwarring ontstaat bij de gebruiker tussen jouw merknaam en een al langer bestaande merknaam? Dan zal je de gekozen merknaam niet (meer) kunnen gebruiken. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat dit onderzoek door specialisten (merkgemachtigden) wordt uitgevoerd.

Registreren: Handelsnaam

Heeft het merkenrechtelijk onderzoek uitgewezen dat de gekozen merknaam zonder problemen gebruikt kan worden? Dan is het tijd om de naam te registreren bij de Kamer van Koophandel. Hierbij wordt als voorwaarde gesteld dat je de merknaam actief gebruikt op bijvoorbeeld de kleding, het bedrijfspand of te website. Er wordt gecontroleerd of het mogelijk is om de naam te registreren, waarna de naam in het handelsregister komt te staan.

Registreren: Merkenrecht

Wanneer de handelsnaam bij de Kamer van Koophandel is geregistreerd, is het van belang dat je de rechten van de merknaam claimt. Dit doe je door je merk te registreren bij het BOIP (Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom). In het geval van een merknaam, zal dit om een ‘woordmerk’ registratie gaan. Op deze manier krijgt jouw merk bescherming binnen de Benelux. Wil je je naam ook in andere landen registreren? Vraag dan een internationale registratie aan.

Meer informatie hierover vind je op www.boip.int.

Registreren: Domeinnaam 

Om ervoor te zorgen dat jouw merk ook online goed vindbaar is, is het belangrijk om ook de domeinnaam van jouw website te registreren. Denk hierbij goed na waar de doelgroep zich bevindt. Richt je je met jouw merk alleen op Nederland? Dan is het genoeg om alleen de ‘.nl’-versie te claimen. Heb je internationale ambities? Dan is het slim om ook naar andere domeinnaam-extensies te kijken en misschien lukt het zelfs de naam met ‘.com’ vast te leggen.

Stap 4: de naam uitdragen

Nu je de merknaam hebt gekozen en alles vastgelegd en geregeld hebt, is het tijd om deze uit te dragen. Het is belangrijk om een nieuwe naam eenduidig te introduceren en te laden bij zowel de werknemers als de buitenwereld. Leg hierom duidelijk vast op welke manier je het merk gaat uitdragen. Hierbij kun je denken aan e-mails, werkkleding, auto’s of simpelweg de manier waarop de telefoon wordt opgenomen. Het laden van een naam is een proces dat tijd vraagt en niet van de een op de andere dag voltooid zal kunnen worden. Alleen door duidelijke afspraken te maken over hoe de naam zowel intern als extern gebruikt en gecommuniceerd zal worden, zal dit proces op een goede manier kunnen worden uitgevoerd.

Merknaam verzinnen met een naamgevingsbureau

De bovenstaande stappen vormen een handige houvast in de weg naar een goede, onderscheidende merknaam. Je hoeft deze weg echter niet alleen af te leggen. Als marktleider op het gebied van naamgeving, heeft Globrands al meer dan 1000 merknamen gecreëerd. We zijn gespecialiseerd in verbale merkidentiteit en helpen je jouw merkstrategie op de juiste manier verwoorden. Hoe we dit doen? Met onze creatieve skills en 35 jaar aan ervaring in vrijwel iedere sector, bieden we nieuwe perspectieven, focus en inspiratie om samen met jou tot de juiste merknaam te komen. Benieuwd naar onze mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op.