Zacht & Subtiel: naamstrategie en merkextensie voor Friesche Vlag product

Friesche Vlag komt met dé nieuwe melk voor in de koffie: een klein scheutje maakt je koffie lekker zacht terwijl hij de pure, krachtige koffiesmaak beter behoudt dan met gewone koffiemelk. Het product is gemaakt van halfvolle melk en daardoor natuurlijk licht van smaak en kleur. Hij is ook verkrijgbaar in kleine cupjes en een handig pak.

Beschrijvende of verbeeldende naam?

Aan de hand van diverse combinaties van designs, namen en taglines is onderzocht hoe beschrijvend of juist verbeeldend de naam moest worden. Het was van het grootste belang om het smaakverschil met andere koffiemelk duidelijk te maken, maar ook gewenst om een nieuw, onderscheidend submerk neer te zetten, met Friesche Vlag als afzender.

Het voordeel van een verbeeldende merknaam (in dit geval bijvoorbeeld iets als ‘Wit Wolkje’) is dat je daarmee een meer eigen, op zichzelf staand merk creëert. Het nadeel is echter dat er meer communicatie nodig is om het concrete onderscheid met andere producten duidelijk te maken.

Er is uiteindelijk gekozen voor de meest beschrijvende optie Zacht & Subtiel omdat:

  • de koopbeslissing wordt genomen op het moment dat de consument voor het schap staat en snel de producten scant dus duidelijke informatie nodig heeft,
  • Friesche Vlag een sterk, emotioneel geladen merk is,
  • ‘zacht en subtiel’ uit de onderzoeken niet alleen als beschrijvend, maar ook als lekker en sfeervol naar voren kwam.

Dat betekent dat het nieuwe product toch is gepositioneerd als een merkextensie van Friesche Vlag, en niet een op zichzelf staand merk.