Youbahn: naam voor online uitzendbureau zonder kantoren en intercedenten, gericht op studenten

Een op dat moment nog naamloze startup richt een online uitzendbureau op zonder kantoren en intercedenten. De startup ontwikkelt daartoe een app waarmee opdrachtgevers en studenten met elkaar in contact kunnen komen. Studenten kunnen door middel van de app zelf bepalen waar, wanneer en hoe vaak ze willen werken.

De naam is ontwikkeld tijdens onze NameStorm, een snel en goedkoop naamtraject dat met name geschikt is voor startups en kleine organisaties die een nieuw merk neerzetten dat zich beperkt tot de Nederlandse markt. Voorafgaand aan de NameStorm sturen we de deelnemers een vragenlijst die helpt om de merkpositionering snel scherp te krijgen. Uit de antwoorden bleek al wat belangrijk zou zijn bij het vinden van de naam.

Het naamdillemma: een geautomatiseerde dienst die toch leuk en persoonlijk is

Het nieuwe merk richt zich op studenten en wil zich nadrukkelijk afzetten tegen traditionele uitzendbureaus, omdat studenten die associëren met lage salarissen. Een breuk dus met de gevestigde orde. De student komt centraal te staan bij het vrolijke, hippe nieuwe merk.

YOUBAHN-directeur Daniëlle van der Burg: “Wat Airbnb teweeg bracht in de toeristische branche, wat Tinder teweeg bracht in de datingwereld, zo’n revolutie wil YOUBAHN plaats laten vinden in de uitzendbranche.”

YOUBAHN: een naam die veel vertelt

Dat de Duitse taal niet onhip is onder studenten is meegenomen, maar dat kan ook zo weer voorbij zijn. De degelijke connotatie van het Duits ligt dieper. Toch zit de kracht van de naam hem vooral in de studentikoze woordspeling die verwijst naar ‘baan’, ‘jij’ en de U-bahn – metafoor voor snelheid en stedelijkheid.

Wij hebben genoten van deze NameStorm; de gedreven en vindingrijke opdrachtgevers waren als vissen in het water.

> De website van Youbahn.