Payconiq: naam voor innovatieve mobiele betaaldienst

achtergrond

Door de wereldwijde opkomst van smartphones en e-commerce en nieuwe aanstaande Europese wetgeving is het betaallandschap snel aan het veranderen.

ING kiest voor het initiatief. De bank staat bekend om zijn innovatieve benadering van financiële diensten. Er komt een platform waarmee klanten online in webshops, onderweg in winkels en onderling tussen vrienden en familie veilig kunnen betalen. Er zijn geen creditcards, kaartlezers of pinpassen nodig. De app is snel, veilig en overzichtelijk, er hoeft enkel een bankrekening gekoppeld te worden. Bedragen kan je betalen door een pincode in te voeren. Voor winkeliers is dit een laagdrempelige en goedkope betaalmethode die ervoor zorgt dat de rijen bij de kassa korter worden. En bij online winkels wordt de conversie verhoogd.

opdracht

Globrands is gevraagd een onderscheidende naam te ontwikkelen die zowel voor het platform als de app kan staan. De naam moet internationaal bruikbaar zijn: eerst België, daarna andere Europese landen.

Er is spoed geboden, omdat de eerste tests in Leuven er al aankomen. Daarom wordt ondanks de internationale reikwijdte van het project gekozen voor een NameStorm (lees hier meer over de NameStorm). Voorafgaand aan de NameStorm vindt een sessie plaats waarin extra aandacht wordt besteed aan strategische focus, op basis van mogelijke customer journeys.

resultaat

Payconiq is samengesteld uit ‘pay’ en ‘iconic’. De ‘q’ aan het eind biedt extra onderscheid en geeft een snelle, geavanceerde lading aan de naam. ‘Iconic’ slaat op het gebruik van iconen waarmee retailers en gebruikers in de app staan. Zo legt de naam de nadruk op het persoonlijke aspect en het gebruiksgemak. Daarnaast is het feit dat met de app zowel online, onderweg en onderling betaald kan worden en daarmee een omnichannel betaalervaring aanbiedt aan de klant iconisch te noemen.

Gezamenlijke Nederlandse introductie met 6 grote banken

Inmiddels is Payconiq in België landelijk uitgerold. Er zijn 25.000 aangesloten winkeliers. In Nederland is aangekondigd dat Payconiq vanaf de zomer gezamenlijk door ABN Amro, ASN Bank, ING, Rabobank, RegioBank en SNS geïntroduceerd wordt. Payconiq heeft kantoren in Amsterdam, Brussel en Hasselt.