Matchis: internationale naam voor NL centrum voor stamceldonoren

Europdonor in Leiden en de Stamceldonorbank Europdonor Nijmegen fuseren. Een goede aanleiding om afstand te doen van de naam Europdonor, die bezwaren met zich meebracht. Zo is de scope van de organisatie niet Europees, maar wereldwijd. En ‘donor’ is te algemeen en levert associaties op met orgaan- en bloeddonatie.

De uitdaging: een korte, krachtige naam die het onderscheid met andere donororganisaties laat zien

Er is een belangrijk verschil tussen stamcel- en andere soorten donorschap. Wie zich als stamceldonor laat registreren, geeft niet per se stamcellen. Je staat dan eigenlijk stand-by. De eigenschappen van jouw stamcellen zijn geregistreerd en ook je contactgegevens, zodat ze je snel vinden als dat nodig is. Pas als jouw typering van je stamcellen past bij die van iemand wiens leven daarmee gered kan worden, word je opgeroepen om stamcellen af te staan.

Om verwarring met andere donororganisaties tegen te gaan is gezocht naar een naam die dit onderscheid laat zien.

Kan de naam ook een slogan zijn?

Daarnaast zou de nieuwe naam als voertuig moeten dienen voor het werven van nieuwe donoren. Want ook al doneert niet elke donor – toch is elke donor belangrijk. Er bestaan talloze verschillende typeringen van stamcellen die precies moeten passen tussen donor en patiënt. Alleen al jouw registratie zorgt voor variëteit in de database, waardoor de kans om levens te redden groter is.

Werven is dus belangrijk en daarom is overwogen om een naam te kiezen die als een slogan klinkt, zoals bijvoorbeeld het door Globrands ontwikkelde Meld Misdaad Anoniem en ook de naam Be The Match; dat is de belangrijkste Amerikaanse stamceldonororganisatie.

Het nadeel van deze strategie is dat je dan vastzit aan een bepaalde slogan, terwijl je daarin later misschien wilt kunnen variëren. Daarom is besloten deze route niet te bewandelen en een naam te kiezen die duidelijk voor de organisatie staat.

Matchen is de essentie

Het razendsnel vinden van de juiste match, daar draait het om. Soms internationaal. Het is de kern van wat Matchis doet en het principiële verschil met andere donororganisaties en met organisaties die stamcellen bewaren door ze in te vriezen.

Ook bij het werven van donoren vervult de naam Matchis een functie: hij benadrukt dat het moeten vinden van de juiste match betekent dat elke registratie belangrijk is.

De merknaam is internationaal te gebruiken en onderscheidend binnen het eigen domein, wat de communicatie met vergelijkbare organisaties in het buitenland vergemakkelijkt.