Batavus Razer: merkarchitectuur en merknaam voor product

Batavus gaat meer structuur aanbrengen in het productenportfolio door het aanbod meer af te stemmen op relevante doelgroepsegmenten. Daarnaast wil het fietsenmerk, dat bekend staat als solide, betrouwbaar en degelijk, zich verder gaan onderscheiden en moderniseren.

Om dat te realiseren ontwikkelt Batavus vier verschillende concepten, die elk met een doelgroep zijn verbonden.

De nieuwe e-bike van Batavus is, in tegenstelling tot wat op dat moment gangbaar is, gericht op jonge mensen. In het bijzonder forenzen en eerder mannen dan vrouwen.

Terwijl de meeste e-bikes worden gepositioneerd als fietsen die voor comfort en een grotere actieradius zorgen, draait het deze e-bike om kracht en snelheid. Het wordt een stoere, felle en pittige elektrische fiets.

opdracht

Globrands wordt gevraagd een naam te ontwikkelen voor dit concept, die aansluit bij de taal en belevingswereld van zijn doelgroep. De naam moet onderscheidend zijn op de markt en merkenrechtelijk te beschermen.

De opdracht maakt deel uit van een serie, die bij elkaar een merkarchitectuuropdracht vormt (zie onderwerp ‘strategie’). De andere fietsen in deze serie zijn de Batavus CNCTD., Batavus Dinsdag en Batavus Zonar geworden.

resultaat

Snelheid. Dat zegt de naam Batavus Razer. Hij klinkt helderder, energieker en krachtig.

Dat deze positionering vernieuwend en relevant is, blijkt wel als de vakjury van de Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp de Batavus Razer in oktober 2014 beloont met een Goed Industrieel Ontwerp Special Award for Excellence: Originaliteit.

De vakjury stelt:

“De Razer slaat een brug tussen jeugd en elektrische fietsen, tussen de scooter en de fiets, maar ook tussen de bus en fietsen. Er is sprake van een integratie van een voertuig met aandrijving en opslag van de batterij, die mooi geïntegreerd is in het design. Het loopt mooi in elkaar over. Dit is origineel omdat het een nieuwe fase inluidt van elektrische fietsen, waarbij het een volwassen product is geworden dat ook in de segmentatie van de jeugd een plaats heeft.”