Alcarta: merkpositionering en naam voor een nieuwe atlas

De wereld dichterbij brengen wordt nu heel gemakkelijk met Alcarta. Dit is de naam voor de nieuwe atlas van ThiemeMeulenhoff, ontwikkeld in samenwerking met Westermann Gruppe (Europa’s grootste atlasmaker) Boddaert Geoproducties en het aardrijkskunde-onderwijs.

Het resultaat is een compacte en gebruiksvriendelijke atlas voor een aantrekkelijke prijs, ondersteund door een gratis digitale versie. Door de logische opbouw wordt een echt samenhangend verhaal van de wereld verteld. En door de eenvoudige navigatie en heldere kaarten wordt het voor iedereen leuk om de wereld tot in detail te ontdekken!

positionering en naamgeving

Globrands is gevraagd om een naam voor de atlas te ontwikkelen. In een compacte positioneringsessie werden de waarden kwaliteit, toegankelijkheid, kernachtig, verbinding en passie voor het vak gedefinieerd. Met een conceptverhaal werd de positionering verder aangescherpt en zijn namen ontwikkeld.

Criteria voor de naamgeving waren:

– passend bij de kernwaarden
– aansprekend voor meerdere soorten doelgroepen
– bruikbaar voor zowel de fysieke als digitale versie

keuze nieuwe naam

Alcarta zou een woord uit elke willekeurige Westerse taal kunnen zijn, daardoor klinkt deze naam werelds en gezaghebbend. Hij klinkt als ‘alle kaarten’ maar ook als ‘a la carte’; een menu waar je zelf uit kiest in een restaurant. De naam zegt dus eigenlijk: alle relevante kaarten die je nodig hebt, op jouw manier.