Apple is nu voor het eerst het meest waardevolle merk ter wereld. Dat is te danken aan Steve Jobs’ levenslange discipline bij het vervullen van een goed gekozen merkbelofte, namelijk de nieuwste technologie voor iedereen vanzelfsprekend te maken dankzij eersteklas design. Daarbij worden grenzen niet alleen telkens verlegd – ze verdwijnen zelfs. Verschillende iconische, revolutionaire producten zijn op deze belofte gebaseerd, evenals de fenomenale PR waarmee ze worden omringd.
Over het ontstaan van de naam doen talloze legenden de ronde. Volgens een gerucht lag er bijvoorbeeld tijdens een vergadering een appel op tafel en dreigde Jobs het bedrijf Apple te noemen als niemand binnen een uur iets beters wist.
Betrouwbaarder is het verhaal van de andere persoon die er zelf bij was: Steve Wozniak. Alleen ontbreekt in zijn verhaal elk spoor van argumentatie voor de keuze van Apple als merknaam. Hij vertelt hoe de naam is gekozen, maar niet waarom.
intuitieve keuze
Maar misschien was er ook geen argumentatie – alleen intuitie. Dit is wat hij schrijft in zijn boek Apple Confidential 2.0: The Definitive History of the World’s Most Colorful Company:
“He (Jobs) said ‘I’ve got a great name: Apple Computer.’ Maybe he worked in apple trees. I didn’t even ask. Maybe it had some other meaning to him. Maybe the idea just occurred based upon Apple Records. He had been a musical person, like many technical people are. It might have sounded good partly because of that connotation. I thought instantly, ‘We’re going to have a lot of copyright problems.”
Jobs en Wozniak hebben nog andere namen geprobeerd, zoals Executex en Matrix, maar Apple vonden ze leuker.
associaties
Er mag dan misschien geen bewuste redenering achter de naam hebben gezeten – toch draagt zo’n naam een boodschap uit. Meerdere zelfs.
Want het woord ‘apple’ roept associaties op als ‘eetbaar’, ‘alledaags’, ‘fris’, ‘in de hand’ en ‘lekker’. Dat zijn allemaal eigenschappen die gewoonlijk precies ontbreken aan nieuwe, geavanceerde techniek. Al helemaal in de jaren 70, toen Apple werd opgericht.
Verder is een appel natuurlijk het symbool voor kennis, verleiding en vruchtbaarheid. Dat Eva van de appel at was een behoorlijk revolutionair moment.
Als je nog wat doordenkt kan je ook verwantschap met termen als ‘application’ en ‘appeal’ zien. Wie weet of het ergens meespeelt, in ons onderbewuste.
emotionele lading
Maar het belangrijkste is de eigenschap die een goede naam onderscheidt van een acceptabele naam: hij roept een emotionele reactie op. In het geval van ‘Apple Computer’ is verwondering de emotie.
Dat wil zeggen: in de jaren 70, want toen was het nog heel merkwaardig om een computermerk de naam van een vrucht te geven die je in je keuken hebt liggen. Tegenwoordig heb je talloze navolgers, zoals Apricot, Blackberry, Peach, Orange, Melon, etc.
Inmiddels roepen vruchtennamen voor technologiebedrijven dus geen verwondering meer op – ze hebben een andere functie gekregen. Een vruchtennaam als merknaam is dankzij Apple een signaal geworden waarmee de eigenaar vertelt dat hij nieuwe technologie met goed design toegankelijk wil maken voor iedereen, net zoals Apple dat doet. De emotie die zo’n naam oproept is daardoor herkenning geworden, in plaats van verwondering.
update – mei 2013
Inmiddels is de biografie over Steve Jobs verschenen, en weten we meer. Voordat Steve Jobs Apple oprichtte, maakte hij deel uit van een commune. Hij verdiende geld voor de commune door appels te plukken. Weken achtereen heeft hij ervaren hoe de natuur iets had gecreëerd dat zichzelf verkoopt, fris smaakt en perfect in de menselijke hand ligt.
Het kan geen toeval zijn dat een appel sterk overeenkomt met Steve Jobs’ opvatting van goed ontwerp.