Donderdag 21 april vond het MOA SMART Congres plaats in het Amsterdam Art Center. Onze consultant Margot Jegerings was een van de sprekers en gaf de deelnemers inzicht in het belang van een sterke verbale merkidentiteit met aansluitend een case. Hieronder een korte samenvatting.
Verbal branding
Hoe vaak per dag weeg je je woorden, omdat je weet dat het ene woord beter uitdrukt wat je bedoelt of beter landt bij de lezer of toehoorder? De keuze van je woorden heeft veel effect op het resultaat van je boodschap. Dat is verbal branding: alles wat je in woorden communiceert rondom je merk. Anders gezegd, merkonderscheid creëren door middel van taal. Die taal kun je ook wel merktaal noemen en is een fundamenteel onderdeel van jouw merkidentiteit en essentieel voor merkinteractie. Hoe scherper je woordkeuze, hoe duidelijker een beeld zich aftekent in het hoofd van je doelgroep.
Verbale merkidentiteit
Wanneer je een ijzersterke visie hebt is het de kunst deze over te brengen met een merk. The Golden Circle van Simon Sinek is een model dat ons vertelt dat een visie draait om het waarom achter wat we doen en welk probleem we willen oplossen. Vervolgens gaat het erom te bekijken hóe we dat op een effectieve manier doen en wat daarbij hoort aan activiteiten. Voor het ontwikkelen van een merkidentiteit ben je er dan nog niet. Want om een verbale merkidentiteit te creëren moet je ook weten wie je bent. Waar sta je voor en hoe gedraag je je? Pas dan kun je bij de kern van je merk komen.
De merkidentiteit stelt je in staat om te communiceren met de buitenwereld. Het ontwikkelen van deze identiteit en een naam draait om het maken van keuzes. Alleen dan word je een overtuigend merk. Want wanneer je alles wilt zijn, voor iedereen, ben je uiteindelijk niets voor niemand.
Naamgeving
Keuzes maken is dus van belang bij naamgeving. Je kunt altijd maar 1, 2 of maximaal 3 elementen van het merk kiezen waarop je de naam baseert. Dan spreken we over de naampositionering. Dat zijn elementen die heel dicht bij jouw merkidentiteit blijven liggen.
Jouw merknaam is vaak het eerste contact dat de doelgroep heeft met jouw merk. Dat maakt dat naamgeving een enorm belangrijk onderdeel is van je merkidentiteit en imago. Het is een punt van differentiatie, het helpt je een positie innemen in de markt, geeft kracht aan het merk, maakt het mogelijk om meer te communiceren dan enkel wat je ziet, en maakt bovenal iets benoembaar.
Case
De presentatie sloten we donderdag af met een case waarin de deelnemers zelf aan de slag gingen met naamgeving. Zij kregen de vraag die wij ooit kregen van Vogelaar Vredehof: “Ontwikkel een naam voor deze ‘sappige, volzoete, knapperige appel met een zuurtje en een bite’, die past in de schappen van een grote supermarktketen (Albert Heijn, maar dat vertelden wij er niet bij), die uit Nederland komt en voor alle Nederlanders is.”
De groepen kwamen per vijftal tot een naam en slogan voor de appel, door achtereenvolgens te associëren, creëren en selecteren.
Lees meer over dé appel van Nederland die wij ‘Sprank’ noemden: https://www.globrands.com/projects/sprank/