Naam van je bedrijf moet lekker bekken (Globrands’ Tim Jager in Metro)

(door John van Schagen)

Bedrijven zijn net als baby’s: ze worden geboren en krijgen een naam. Maar ja, bedenk er maar eens eentje die lekker bekt en de lading dekt.

Ook in tijden van crisis kiezen nog altijd veel mensen voor een bestaan als ondernemer. In Nederland werden vorig jaar 144.000 nieuwe bedrijven opgericht. Kindjes die bij de Kamer van Koophandel moeten worden geregistreerd en vanaf dat moment een naam dragen. Een belangrijke beslissing, want een goede naam is meer dan zomaar wat letters achter elkaar gezet. Hij draagt bij aan het succes van de business.

Tim Jager is senior consultant bij Globrands Naming & Strategy, dat al bijna dertig jaar merknamen bedenkt voor bedrijven en nieuwe producten. Essent, Thalys, Senseo, Actimel, DigiD, Meld Misdaad Anoniem en Milner Kaas is slechts een handjevol namen die de afgelopen jaren uit de koker van dit merkenbureau zijn gerold.

“Op de eerste plaats gaat het erom dat je een naam kiest die past bij de identiteit van je bedrijf of product,” vertelt Jager. “Realiseer je vooral dat het een naam moet worden die bij je langere termijn-ambitie past. De werknaam voor Senseo was bijvoorbeeld ooit CaféCrema, omdat het crème-laagje heel belangrijk was. Veel later kon je met het apparaat ook thee en chocomel gaan zetten en dus bleek de keuze voor Senseo juist. Een merknaam moet bovendien de juiste emoties oproepen. Jiba zegt misschien niet zoveel, maar geeft wel meteen een vakantiegevoel. Als aanbieder van zomervakanties past die naam dus heel goed. Heb je een een wat serieuzer project, dan is die naam minder gelukkig gekozen.”

Behalve passend moet een naam ook bruikbaar en beschikbaar zijn. Even checken dus in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel en bij het Benelux Merkenbureau of de naam nog vrij is en wordt geaccepteerd. Een internetbureau de naam ‘Internetaanbieder’geven zal daar bijvoorbeeld niet worden geaccepteerd. Te beschrijvend, is dan het oordeel. Verder is het tegenwoordig natuurlijk erg belangrijk dat je naam ook online mogelijkheden biedt. Oftewel, zijn de .nl- en .com-extensies nog te claimen?

“Ook voor de social media-kanalen als Twitter, Facebook en LinkedIn geldt het als pre wanneer je daar nog ruimte kunt vinden voor je bedrijfsnaam. Daarnaast is vindbaarheid op Google erg belangrijk. Ik heb thuis bijvoorbeeld internet via een bedrijf dat zich Online noemt. Toen ik de klantenservice een keer nodig had en die via Google ging zoeken, kreeg ik honderdduizenden resultaten en was het flink zoeken naar de juiste gegevens. Dat wil je natuurlijk niet.

Bedenk zelf een naam

Zelf aan de slag met een aansprekende naam waarmee je nog jaren vooruit kunt? Zo bedenk je er eentje.

  • Stel jezelf eerst een aantal vragen.
    Wat wil je bijvoorbeeld betekenen, welk verhaal heb je te vertellen en wie is je doelgroep?
  • Maak vervolgens een lange lijst met steekworden die te maken hebben met de identiteit van je start-up.
    Woorden die slaan op het karakter van je business en een gevoel oproepen dat past bij je product.
  • Ga nu brainstormen. 
    Als je geen compagnon hebt, zoek dan een creatieve vriend om je te helpen. Maak een shortlist met namen.
  • Net als bij een voetbalselectie is het nu een kwestie van doorselecteren.
    Kras steeds weer gekozen namen door.
  • Met een paar namen over kun je advies vragen aan een select groepje vrienden, familie of oud-collega’s.
    Licht wel duidelijk de context en je ambities toe. Vraag niet of ze de naam mooi vinden, maar welke associaties hij oproept.