Maak kennis met Geert Docter

We zijn verheugd om Geert weer te verwelkomen als Verbal Brand Strategist bij Globrands. Geert is bekend met onze bedrijfsprocessen, cultuur en waarden en vrolijkt onze dag op met frisse inzichten en energie. We hebben Geert een aantal vragen gesteld en willen zijn antwoorden graag met jullie delen.

Kun je ons iets vertellen over je achtergrond, hobby’s en favoriete bezigheden?

Ik ben meer dan 20 jaar geleden bij Globrands begonnen als creatief terwijl ik ook als muzikant in een band werkte. Gaandeweg verschoof de focus naar Globrands en ging ik steeds meer advieswerk doen. In 2021 begon ik bij Philips als interne naamgevingsconsultant waar ik hielp bij het implementeren van een naamgevingsbeleid dat deel uitmaakte van wat een “master brand strategy” wordt genoemd.

Je bent geen onbekende bij Globrands. Wat spreekt je aan in Globrands waardoor je na een aantal jaren terug blijft komen?

Het team, de creativiteit, de afwisseling en de snelheid.

Wat zie je als je doel in je nieuwe rol bij ons?

Helpen bij het consolideren en uitbouwen van het ongelooflijke bureau dat Mike heeft opgebouwd.

Waar ben je goed in en moeten we gebruik van maken?

Als wat ik denk dat een typische Globrander is, ben ik creatief, een taalgek en nieuwsgierig naar wat mensen drijft. Wat ik daar nu aan kan toevoegen is dat ik bij Philips veel heb geleerd over de governance van naamgeving in een grote multinational.

Waar haal je inspiratie vandaan voor het creëren van namen?

De drijfveren en het karakter van het merk, en de interactie met de gebruiker. Je vraagt je altijd af: stel je voor dat je een bepaald soort merk bent, hoe noem je dan wat je te bieden hebt? Elk antwoord roept dan de vraag op of dit in de praktijk werkt zoals bedoeld, en meestal kun je allerlei redenen bedenken waarom een naam waarschijnlijk toch niet zo goed is. En die helpen je weer om nieuwe oplossingen te vinden.

Favoriete quote, motto of gezegde:

“Een schipper die tijd heeft, heeft altijd goede wind.” – van mijn vader.

Een goede merknaam…

Is in staat om een heel verhaal te dragen.

Op welke eerdere projecten/namen ben je het meest trots? En waarom?

Ik ervaar onze toegevoegde waarde het sterkst als een opdrachtgever vastzit in een naamgevingsvraagstuk en wij ze weer vooruit kunnen helpen. Dat kan zijn vanwege een kwestie rond merkregistraties of onderliggende vragen bij fusies. Soms is er een politiek probleem. Soms probeert de opdrachtgever iets anders te benoemen dan wat hij eigenlijk zou moeten benoemen. Daarom ben ik bijvoorbeeld trots op het Senseo-project: Philips en DE vroegen om een naam voor de koffie die je met hun nieuwe apparaat kon zetten, terwijl ze een compleet nieuw afzendermerk nodig hadden.

Kun je een voorbeeld geven van een merk/bedrijfsnaam die je aanspreekt en wat je aanspreekt aan die naam en het verhaal of de organisatie erachter?

De Vegetarische Slager. Ze hebben een activistische instelling en gebruiken de naamgeving om actie en discussie op gang te brengen. Hun productnamen hebben tot Kamervragen geleid.

Welk advies zou je je jongere zelf geven?

Doe het gewoon. Je doet toch wel wat je wilt.

Welk boek of welke film zou je aanraden?

Film: “Summer of Soul” en serie: “The Wire”. Beide over inspiratie, empowerment en veerkracht.

Ultieme life hack?

Plan je vrije tijd in. Genereus.