Koeweiden Postma en Globrands bouwen merk Skytree

In 1996 startte ESA (European Space Agency) een project om CO2 af te vangen dat door astronauten wordt uitgeademd aan boord van ruimteschepen. Deze nieuwe technologie zal in 2016 voor het eerst worden toegepast in het Internationaal Ruimtestation ISS.

In 2010 is vanuit het project een spin out-onderneming opgericht om te onderzoeken of deze Direct Air Capture-technologie ook op aarde mogelijk is. Het proces is vergelijkbaar met fotosynthese, zoals dat door planten en bomen wordt gedaan, maar dan 50 maal effectiever.

Binnenkort zal deze nieuwe technologie onder de naam Skytree voor iedereen beschikbaar zijn. Op dit moment wordt gewerkt aan de ontwikkeling van verschillende toepassingen. Daarbij gaat het niet alleen om applicaties die de lucht zuiveren, maar ook die het mogelijk maken om het afgevangen CO2 weer te gebruiken. Bijvoorbeeld voor de voeding van planten in aquaria en broeikassen (in huis), voor het zuiveren van zwembaden of het (zelf) maken van frisdrank. Ook industriële toepassingsmogelijkheden worden onderzocht, zoals voor de zuivering van watercontainers in de zeevaart en voor airconditioningsystemen die veel CO2 produceren.

Met Skytree kan straks iedereen zelf CO2 uit de lucht halen en gebruiken. Zonder beperkingen. Altijd en overal.