Kaumera, mooie naam voor een nieuwe grondstof (die niet is bedacht door Globrands)

Kaumera. Je weet eerst niet wat het betekent. Het kan van alles zijn. Maar als je weet dat het een nieuwe grondstof is, klinkt de naam helemaal niet zo chemisch als je zou verwachten. Eerder organisch. Vriendelijk, zelfs.

Deze eerste indruk wordt versterkt doordat de naam niet bedacht lijkt te zijn. De stof lijkt daardoor ook al te bestaan en het lijkt ook niet alsof iemand jou probeert te overtuigen van de kwaliteiten van de stof.

Die vanzelfsprekendheid maakt de naam sterk. Maar klopt die eerste indruk ook? En hoe zijn ze op die naam gekomen?

Een biobased stof met vele goede eigenschappen

Kaumera is in 2017 uitgevonden door een samenwerking van een aantal organisaties, namelijk drie waterschappen, ingenieursbureau RoyalHaskoningDHV, STOWA en TU Delft.

De stof wordt gewonnen uit slibkorrels die zich vormen bij een zuiveringstechniek voor afvalwater. Daardoor hoeft minder slib afgevoerd en vernietigd te worden, wat energie en CO2-uitstoot scheelt.

Als grondstof kan het fungeren als bind- en lijmmiddel, maar het is ook brandvertragend. Het is geschikt voor toepassingen in land- en tuinbouw en betonindustrie omdat het water kan vasthouden, maar ook afstoten.

Waarom Kaumera een goede naam is

De eerste indruk klopt dus en de reden waarom de naam zo natuurlijk klinkt, is dat het een bestaand woord is, uit het Maori.

En als je erin duikt, kom je erachter waarom deze naam is gekozen en niet een of ander willekeurig vreemd woord.

Op hun site vertellen de ontwikkelaars dit over de herkomst van de naam:

“Het is een veelzijdige naam voor een veelzijdig product. Kaumera betekent ‘kameleon’ in het Maori, de taal van de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. De kameleon staat bekend om zijn kleurrijke transformatie en aanpassingsvermogen. Dit maakt de kameleon een prachtig flexibel, effectief en veelzijdig dier.”

Prachtig, toch!

Meer over Kaumera vind je hier: https://kaumera.com