Kan je verliefd worden op een nieuwe merk- of bedrijfsnaam?

Liefde op het eerste gezicht. Het bestaat.
Maar zo snel als het kan komen, zo snel kan het ook vergaan.

Als naamgevingsbureau werken wij aan iets blijvends. Iets duurzaams. Want namen komen en namen blijven. Daarom streven wij naar onvoorwaardelijke liefde. En werken we samen met onze klanten aan de geboorte van hun nieuwe merk.

strategie

En dat begint met een duidelijk concept. Samen bespreken we de toekomst ervan. In welke omgeving gaat het merk bestaan? Wat zijn de kenmerken, eigenschappen, wat maakt het product of de dienst uniek? Kortom: hoe gaat de wereld van het nieuwe merk eruit zien? En welke plek neemt het merk daar in?

De doorlooptijd van ons proces is velen malen korter dan negen maanden. Maar het is wel een proces. Waarin het nieuwe merk steeds meer vorm krijgt. En waardoor steeds duidelijker wordt ‘wie of wat’ van een bedrijfsnaam of merknaam voorzien dient te worden. De naamstrategische fase maakt dit beeld concreter, waardoor de mogelijkheden voor naamgeving duidelijker worden.

shortlistsessie

Door gerichte creatie en gegronde selectie onstaat een longlist van toegespitste naamvoorstellen die gezamenlijk worden besproken. Uiteraard speelt ‘de eerste indruk’ hierbij een belangrijke rol. Een gevoel van herkenning, dat te herleiden is naar het doorlopen proces, de afzenders van het nieuwe merk en naar ‘wat er al is’.

De kunst is om óók in tweede instantie naar de naam te kijken. Past deze in het geschetste toekomstbeeld? Is dit een passende titel voor een verhaal dat nog vertelt gaat worden? Gaat deze naam nog een lang en gelukkig leven tegemoet?

naamkeuze

Net zoals bij een echte zwangerschap, wegen de laatste loodjes vaak het zwaarst. Want het maken van de eindbeslissing is vaak de grootste bevalling. En dat is volkomen logisch, want als je iets van een naam voorziet, dan bestaat het pas écht (en kan het feest past echt beginnen).

eureka?

Je kunt zeker verliefd worden op een nieuwe naam. Maar in de meeste gevallen is er geen sprake van liefde op het eerste gezicht. Of een zogenoemd Eureka!-moment. Het proces eindigt niet met een onstuimige climax. We gaan niet op zoek naar iets (wat we kwijt zijn), maar we creëren iets nieuws. En daar moet je vaak even aan wennen. Het kiezen van de best passende naam is daarom niet iets vluchtigs (zoals een verliefdheid) het is iets constructiefs. Een naam is geen kant-en-klaar product, maar een framework dat wanneer het benoemd is pas gaat groeien en zich gaat ontwikkelen.