India lonkt (Tim op branding-avontuur)

De term BRIC klinkt voor velen wellicht als een nieuw soort LEGO, maar voor Globrands kreeg BRIC (we hebben de term niet zelf bedacht) afgelopen jaar een bijzondere invulling met het bezoek aan de “I” van India. Hier organiseerden wij in november jl., samen met onze partners van Brand Dialogue India, een inspirerende kennismakingsconferentie in ongetwijfeld het meest bijzondere hotel van India en omstreken: het Taj Mahal Palace Hotel in Mumbai.

India-straatBrand Dialogue India is tot stand gekomen op initiatief van Willem Woudenberg, die dan ook als Nederlandse pion fungeert in het hectische Mumbai en de boel ter plekke voor ons in kaart brengt, voorproeft, ontgint, coördineert en controleert. Met als doel om gezamenlijk, met onze Nederlandse partners FabriqueYellow Dress Retail en They en met behulp van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, mooie opdrachten in India aan te kunnen nemen. Ter plekke met behulp van locale bureaus of vanuit Amsterdam, wanneer de vraag zich meer richt op de komst van Indiase bedrijven naar West-Europa.

getoeter

Om grondig kennis te kunnen maken met het Indiase bedrijfsleven en India kennis te kunnen laten maken met de mensen van Brand Dialogue werd in november een bezoek en een conferentie ter plekke georganiseerd, waarin we graag kennismaakten met de gestructureerde chaos en geïnteresseerde mensen in dit bijzondere land. Waar de ietwat weeïge wierookachtige geuren je verwelkomen wanneer je het vliegveld uitloopt, is de eerste taxirit naar de stad al een bijzondere belevenis. En eigenlijk typerend voor de dagelijkse gang van zaken: het kost iets meer tijd, gaat een stuk chaotischer en met meer ‘getoeter’ dan wij gewend zijn; uiteindelijk kom je, op een bijzondere manier, in een rit vol vragen en oprechte interesse, waar je moet zijn.

India-koeDe eerste indrukken in Mumbai zijn, wellicht vanzelfsprekend, indrukwekkend. Chaotisch, druk, stoffig, hectisch, vol, en arm. Zo vol en arm dat mensen half op de snelweg wonen. En hier kom je dan als West Europeaan even praten over merken, strategie, marketing… Een dubbel gevoel; is dat waar ze hier behoefte aan hebben?

De verschillen, alleen al in een relatief beter (economisch) ontwikkelde stad als Mumbai, blijken groot te zijn. In de gesprekken en bijeenkomsten valt op dat men goed op de hoogte is van de (mogelijke) kracht van merken en wat daar bij komt kijken. Het is boeiend om met onze potentiële businesspartners en klanten te praten want ze hebben veel vakkennis. Al is dat soms misschien schijn en proberen ze zo wat meer ideetjes en strategieën te horen; die ze dan op hun eigen wijze, liefst met een bureau om de hoek, implementeren. Dat hoort er een beetje bij in India.

gigantische markt

Toch zien we, in de drukke straatjes en wat vervallen gebouwtjes waar we veel bureaus en mogelijke klanten ontmoeten, veel mogelijkheden. De markt is natuurlijk gigantisch en ‘de grote jongens’ bieden een veelvoud aan producten en diensten. Een airline, bank, autoproducent en exploitant van supermarkten en elektronicawinkels ineen? Indiase bedrijven beperken zich zelden tot één sector. Bovendien is de internetpenetratie enorm en gaan er naar schatting nog eens 250 miljoen Indiërs in de komende jaren online. Dat biedt mogelijkheden!

India-presentatie

Geoffry van Leeuwen, Consul General of the Netherlands in Mumbai

Het officiële startschot voor ons, en India, werd gegeven door de Nederlandse Consul Generaal, Geoffrey van Leeuwen, die onze drukbezochte conferentie opende en zag hoe wij de aanwezigen met onze workshops een kijkje in de Nederlandse merkenkeuken gaven. Uit de kritische vragen van de Indiërs konden we opmaken dat marketing en merkstrategie leeft in Mumbai en er een enorm potentieel ligt, waar wij als consortium écht iets toe kunnen voegen. Maar ook dat de Indiërs je niet zomaar op je blauwe ogen zullen geloven en vertrouwen, wat samenwerking met lokale partijen en een regelmatig aanwezig zijn in dit bijzondere en hectische land essentieel maakt.

De reacties en prospects voortvloeiend uit ons bezoek zijn in ieder geval veelbelovend en we kunnen niet wachten om ons verder onder te dompelen in de gewoonten, eigenaardigheden en merkontwikkelingen in dit BRIC land. Met de “I” van innemend, interessant, indrukwekkend en inspirerend.

Tim Jager is brand naming consultant bij Globrands naming & strategy.