Fairphone is Coolest Dutch Brand 2020

Fairphone heeft op 12 oktober de Coolest Dutch Brand Award 2020 in de wacht gesleept. In de finale wist het merk MUD Jeans en Naïf, de twee andere finalisten, te verslaan. De verkiezing vond plaats in STRAAT, internationaal streetart museum in Amsterdam.

De Coolest Dutch Brand Award
Coolest Dutch Brands is een jaarlijkse verkiezing georganiseerd door FONK magazine waarin van origine Nederlandse en sustainable merken meedingen om de jaarlijkse award (ontwerp van Robert Bronwasser). Eerdere winnaars van de Coolest Dutch Brand Award zijn VanMoof (2019), De Vegetarische Slager (2018) en Naturalis (2017). De twaalf genomineerden van de 2020-serie: Verstegen Spices & Sauces, de Edwin van der Sar foundation, Aquablu, fairf, FrieslandCampina, Joolz, SunnyCords, Yoghurt Barn, Dille & Kamille, Fairphone, MUD Jeans en Naïf. Een vakjury verkoos de laatste drie in maart van dit jaar tot finalisten.

Good is the new cool
De ambiance voor de finale kon niet beter. In de grote hal van het STRAAT museum vind je imposante werken van gerenommeerde street artists op gróót formaat. Hiertussen mochten de drie finalisten hun laatste pitch doen voor een vak- en publieksjury. Bert van Son, ceo van MUD Jeans, deed de aftrap. Hij maakte meteen duidelijk wat anno nu als een paal boven water staat: ‘Good is the new cool’. Hij bracht een aantal sterke wapenfeiten: de samenwerking met IKEA, 100.000 verkochte broeken in 2020 én verkozen tot ‘meest milieuvriendelijke merk ter wereld’ door het certificeringshuis B Corporation. Daarna was het aan Sjoerd Trompetter en Jochem Hes, de twee vrienden, oud studiegenoten, die zich nog geen 10 jaar geleden, als prille vaders, stortten op de wereld van babyverzorgingsproducten. Ze bedachten Naïf en noemen het ’Good Care’. Centraal in hun pitch: de revolutie in billendoekjes die Naïf heeft ontketend. Door ook die producten (zoveel mogelijk) plastic-vrij te maken. Op hun verpakking dus geen rood schildpad, het waarschuwingssymbool voor ‘slechte’ producten. Naïf groeit als kool, maar ‘groei kost geld’, dus dit jaar even geen zwarte cijfers.

Fairphone: ijskoud de beste!
Hoe sterk de presentaties van de andere finalisten ook waren, het verhaal van Fairphone stak er bovenuit. Head of brand Ewa Skotnicki wist met aanstekelijk enthousiasme het business model en de successen van Fairphone naar voren te brengen. Het verhaal is onwaarschijnlijk: relatief nieuwe Nederlandse speler neemt het met ethische electronica op tegen de reuzen Apple en Samsung. Of anders gezegd: telefoons voor een nieuwe generatie met ‘fairness at the core’. Fairphone wil niet alleen verkopen, maar óók een lichtend voorbeeld zijn. Laten zien aan de wereld dat het kán. Er valt nog veel terrein te winnen, vertelde Ewa, want zelfs in Nederland is de naamsbekendheid pas 7 procent. Maar Fairphone heeft de wind mee, en de verkoop gaat in Duitsland en Frankrijk al harder dan in het thuisland. Bovendien wordt er nu winst gemaakt. Tenslotte had Ewa nog een nieuwtje voor ons, en niet zo maar één: de aankondiging van de Fairphone 4.

Genomineerden voor 2021 
De nominaties voor de komende editie van Coolest Dutch Brands 2021 zijn inmiddels bijna allemaal bekend. De volgende merken hebben een nominatie op zak: Holie, Crisp, FarmTrace, Sprinklr, Northe Sea Farmers, Karma Kebab en Moonback!

(foto: Giuseppe Toppers, Danto)