Beïnvloedt je naam je carrière? Ja, volgens NRC Next.

Bij Globrands noemen we het het Dennis The Dentist-effect: mensen zouden geneigd zijn een beroep te kiezen dat bij hun naam past. Alleen twijfelden we of het echt bestond: voor hetzelfde geld lijkt dat alleen maar zo omdat het opvalt. Maar NRC Next komt nu met een indrukwekkend aantal frappante voorbeelden en haalt recent onderzoek aan waar het uit blijkt. Zou het dan toch zo zijn?

Ook al plaatste NRC het artikel op 1 april – het blijkt geen grap te zijn:

 

Zelf vonden we ooit een opmerkelijk aantal voetballers met voetbalgerelateerde achternamen, toen we een blogartikel over dit onderwerp schreven. Bijvoorbeeld Beenhakker, Kuijt, Platvoet, Hiele en Van der Doelen. Maar destijds vonden we ook onderzoek uit 2002 waaruit bleek dat dit waarschijnlijk toeval is.

Waarom denkt NRC Next dan dat het verband echt bestaat? De krant haalt recenter onderzoek van Raymond Smeets aan. Hij promoveerde daarop in 2009 aan de Radbout Universiteit in Nijmegen. Volgens dit onderzoek kiezen vooral mensen met een positief zelfbeeld eerder voor woonplaatsen en beroepen die een klank- of letterassociatie met hun eigen naam oproepen.

Uit een Duits onderzoek uit 2013 door Raphael Silberzahn en Eric Luis Uhlmann blijkt eveneens dat er een verband bestaat. De onderzoekers komen daar met weer een andere verklaring, namelijk dat je naam invloed op je carrière heeft door de statusassociaties die hij oproept. De titel van het onderzoek is ‘It Pays to Be Herr Kaiser’.

 

Zowel de vader als de oom van de auteur waren werkzaam als arts.