Health & Pharma naming

Hoewel particuliere geneesmiddelen in het verleden een hoge mate van in-crowd namen en taal bezaten, gecultiveerd door de farmaceutische industrie en medisch specialisten, is de farmaceutische industrie tegenwoordig een merkafhankelijke industrie geworden. Bovendien is de industrie eigendom geworden van het publiek en wordt deze bediscussieerd door de media en becommentarieerd door patiënten en zorgverleners op internet.

Deze ontwikkelingen hebben een belangrijke verandering teweeg gebracht in de manier waarop bedrijven binnen de farmaceutische industrie het concept van merk ontwikkeling dienen te benaderen. Een weloverwogen merknaam is een ​​strategisch hulpmiddel geworden in de communicatie van het product en wordt door de farmaceutische industrie erkend als een mogelijkheid om toegevoegde waarde te creëren voor je organisatie.

Een van de grootste uitdagingen voor de farmaceutische industrie is het bewerkstelligen van de belangrijke overgang van het huidige model van winstmaximalisatie vóór product veroudering, naar een staat van merk optimalisatie waarin deze veroudering voorkomen kan worden.

Dit vraagt ​​om een ​​radicale herbeoordeling van de waarde van merken binnen de branche en een heroverweging van hoe merken worden ontwikkeld, beheerd en geoptimaliseerd.

Globrands creëert honderden diverse merknamen per jaar voor klanten variërend van ‘s werelds grootste multinationals tot start-ups met slechts één product. Voor de health & pharma sector leveren we suggestieve en gedenkwaardige namen, die jouw product onderscheiden van de competitieve markt.

Merkenrechtelijk onderzoek

Een naam voor een nieuw geneesmiddel dient onderworpen te worden aan nauwkeurig en streng merkenrechtelijk onderzoek omdat het onderzocht en geregistreerd dient te worden in klasse 5, een van de drukste handelsmerkklassen.

Zodra een shortlist van namen met succes door het juridische labyrint is genavigeerd, moeten er aanvragen worden ingediend om de vereiste bescherming van die merken te kunnen bieden.

Waarom 35% van de ingediende namen worden afgekeurd

Data van de Amerikaanse FDA en Europese EMA wijzen uit dat ongeveer 35 procent van de ingediende namen worden afgekeurd. Dit hoge percentage geeft zowel de ernst van deze kwestie aan als de drukte binnen deze klasse.

Een van de redenen van dit hoge afwijzingspercentage is het feit dat het in deze industrie kwesties van leven en dood betreft. Op het eerste gezicht onschuldige uitwisselingen van namen hebben in het verleden geleid tot tijdelijke schade, blijvende schade, ziekenhuisopnames van patiënten en, in sommige gevallen, uiteindelijk tot de dood. Afwijzing is daarom grotendeels te wijten aan mogelijke verwarring met andere merknamen en dus het daaruit voortvloeiende risico op afgiftefouten.

Registratie voorwaarden

Om deze problemen met betrekking tot beschikbaarheid en veiligheid te voorkomen, raadt de FDA aan om 3 mogelijke namen in de registratie op te nemen zodat de kans het grootste is dat er een geschikte tussen zit.

Generieke geneesmiddelen veranderen in merken

Het is bovendien opgevallen dat generieke geneesmiddelen in sommige gevallen zelf merken worden met de tijd. Deze verandering heeft zich al voorgedaan in FMCG – als je kijkt naar huismerkmerken zoals Sainsbury’s ‘Taste the difference’ of Albert Heijn’s ‘Excellent’. (En in het geval van Tesco, private label is nu goed voor 50% van hun inkomen.) Consumenten begrijpen deze verschuiving in FMCG, dus waarom zouden ze minder ontvankelijk zijn als het om farma gaat?

Het merk als belangrijkste onderscheidende factor

Het einde van patenten op geneesmiddelen gaat gepaard met de snelle opkomst van concurrerende organisaties, die dezelfde prestaties kunnen leveren, maar goedkoper. Als we de productsamenstelling buiten beschouwing laten, wat blijft er dan over? De overige belangrijke onderscheidende factoren zijn de merknaam en persoonlijkheid.

De concurrentie van de toekomst vindt niet langer plaats tussen verschillende producten en diensten maar tussen merknamen, en de ingebouwde waarde die ze dragen. Veel namen zijn veel meer waard dan het product zelf.

Om die reden kan het zowel lonen om een ​​beter product te ontwikkelen als om een ​​sterkere naam te ontwikkelen, zodat het product succesvol en duurzamer kan worden dan het patent.

Voorbeelden

Klantcase: Prevalin
naam voor anti-hooikoorts product(merk)

Bekijk de volledige case