Wat is een merkportfolio?

Een merkportfolio benoemt de verhoudingen tussen alle producten, diensten en/of submerken binnen één organisatie. Kan gezien worden als de strategisch opgebouwde merkenfamilie met een helder gestructureerde samenhang.

Merkportfolio en naamgeving

Merknamen spelen een belangrijke rol in het creëren van het merkportfolio. Met goede naamgeving kunnen merken elkaar versterken. Met de juiste namen ben je in staat om in één klap de samenhang/verschillen tussen meerdere (sub)merken aan te duiden.

BQ model

Globrands’ BrandQuadrants model schept duidelijkheid in de communicatie van een merk en draagt hiermee bij in de bouw van een sterk merkportfolio. Hierdoor wordt het mogelijk om per gevoerd merk afwegingen te maken en richtlijnen vast te stellen voor nu én de verre toekomst.

Merkportfolio, wanneer is het van belang?

Er zijn meerdere situaties denkbaar waarin het goed is om naar de merkportfolio van een bedrijf te kijken. Wanneer een bedrijf verschillende producten of diensten onder meerdere merknamen aanbiedt, is het zinvol om te bepalen of deze voor een consument wel of niet op elkaar afgestemd moeten zijn. Ditzelfde geldt voor een moederbedrijf dat verschillende dochterbedrijven onder haar hoede heeft. Houd je het onderscheid tussen de twee bedrijven intact of ga je voor een geheel nieuwe identiteit?

Waarom een merkportfolio?

Het kan voorkomen dat merken en de onderliggende submerken in een merkportfolio min of meer eigen levens gaan leiden. Hierdoor zal de samenhang tussen de verschillende merken voor het grote publiek voor verwarring zorgen.

 

Voorbeelden

Case: Betaalgemak

Koepelnaam en aanduidingen voor klantpakketten

Bekijk de volledige case